Beküldte Színitanház - 2024. február 28.
A KEZDEMÉNYEZÉS MOLIERE TARTUFFE CÍMŰ VÍGJÁTÉKÁVAL INDUL ÚJRA

A Békéscsabai Jókai Színház újraindítja a Színház házhoz megy programot

A Békéscsabai Jókai Színház újraindítja a Színház házhoz megy programot

Újraindul a Színház házhoz megy program. A Békéscsabai Jókai Színház Moliere Tartuffe című művét tavasszal tíznél is több iskolába viszi el.

Seregi Zoltán elmondta, az első előadást a Békéscsabai Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium kérte, az intézmény azonban olyan közel van a Békéscsabai Jókai Színházhoz, hogy nekik a teátrumban játsszák el a darabot március 13-án. Az első „külső helyszín” egy nappal később Mezőberényben lesz; mostanáig 12 iskola jelezte, hogy szeretné „befogadni” az előadást.

 

Seregi Zoltán 13 éves volt, amikor eljátszotta Tutajos szerepét a Tüskevárban. 2015 óta a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója.

Seregi Zoltán 13 éves volt, amikor eljátszotta Tutajos szerepét a Tüskevárban. 2015 óta a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója.
Fotó: Tüskevár, Facebook/Jókai Színház

A koronavírus-járvány előtt népszerű kezdeményezés Moliere Tartuffe című vígjátékával indul újra, a darab vizsgaelőadás volt a teátrum által működtetett Színitanház – amely a Baross Imre Artista- és Előadóművészeti Akadémia tagintézménye –  másod- és harmadéves növendékeinek. A darab kötelező olvasmány középiskolában, ezért választották ezt. A tanintézményekben az aulában vagy a tornateremben adják majd elő.

A darabot kétszer 45 percben, modern feldolgozásban játsszák.

Vass István fordítását használjuk, ami eléggé nehéz, mert rímekbe szedett, skandált és költői a nyelvezete, de igyekeztünk úgy értelmezni a szituációkat, és az ebből kiszólaló mondatokat úgy bemutatni, hogy ne tűnjön fel, hogy verselünk

 – fogalmazott a végzős osztály osztályfőnöke, a darabot rendező Bartus Gyula.

A diákok mellett a teátrum fiatal művészei is színpadra lépnek, akik szintén a Színitanházban végeztek az elmúlt években.

 

Borítókép: A Békéscsabai Jókai Színház (Fotó: Wikipedia)

A cikk eredetileg itt tekinthető meg: https://magyarnemzet.hu/kultura/2024/02/bekescsabai-jokai-szinhaz