A Színitanház  - a 25 éve elindított színészképzés mellett - a magyar színházi piacon hiány-és háttérszakmák képzésére, igazi gyakorlati tudást nyújtani jött létre. A Színitanház oktatási koncepcióját igazolja, hogy végzett diákjaink túlnyomó többsége a pályán tudott maradni és a színpadon vagy a háttérben értékes munkát végez.

A Színitanház elsősorban érettségire épülő OKJ képesítést nyújt, de a 2018/2019-es tanévtől lehetőség van általános iskolát végzettek számára szakgimnáziumi keretek között ARTISTA és TÁNCOS képzésre is.

 A Színitanház a  budapesti Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium békéscsabai tagintézményeként működik. A képzés a Békéscsabai Jókai Színház és a Békéscsabai Napsugár Bábszínház mellett az anyaintézményben (Artistaképző Intézet), ill. a Fővárosi Nagycírkusz területén is zajlik. Az országban egyedülálló módon a gyakorlati oktatás neves színházi és církuszi szakemberek / rendezők, koreográfusok, tervezők, műszaki szakemberek / irányításával a Jókai Színház, a Szarvasi Víziszinház, a Církusz produkcióiban, és a Napsugár Bábszínház kivitelezési munkálatainak asszisztálásával „élesben” valósul meg.

Az első és második szakképesítés megszerzése ingyenes.

A második és további iskolarendszerű szakképzés - jogszabály alapján - csak felnőttoktatás keretében lehetséges.

A tanítás színtereiről:

A Színitanház diákjai Békéscsaba szívében, a Békéscsabai Jókai Színház Ibsen házában és az ugyanott működő Békéscsabai Napsugár Bábszínházban (Andrássy út 1-3.) tanulnak. Valamennyi - kiváló és koraszerű technikai eszközökkel felszerelt - színházi tér ugyanakkor a gyakorlati képzés színtere is. A 600 millió forintos beruházással 2010-ben falújított, kibővített IBSEN Ház  helyet ad azoknak a szaktantermeknek, stúdióknak, próbatermeknek és a Sík Ferenc (Ibsen) stúdiószínháznak, melyek a színházi szakmák képzését európai szinten biztosítják.   

A Jókai Színház erős kapcsolatot ápol több határon túli magyar, valamint külföldi színházzal is. A színház csapata évente többször is részt vesz különböző magyarországi és külföldi fesztiválokon, amelyekhez az arra érdemes színitanházi hallgatók közül is csatlakozhatnak , egyes fesztiválokon önálló produkciókkal is indulhatnak a hallgatók.

A Színitanház tanulói itt egyedülálló módon a cirkuszi játékterében is tapasztalatot szerezhetnek a színpadon innen és túl egyaránt.

Kiváló lehetőséget biztosít ”színházközeli” nyári diákmunkára a Szarvasi Vízi Színház is, amely a Békéscsabai Jókai Színház szakmai felügyeletével működik.