A Színitanház  - a 31 éve elindított színészképzés mellett - a magyar színházi piacon hiány- és háttérszakmák képzésére, igazi gyakorlati tudást nyújtani jött létre. A Színitanház oktatási koncepcióját igazolja, hogy végzett diákjaink túlnyomó többsége a pályán tudott maradni és a színpadon vagy a háttérben értékes munkát végez.

A Színitanház érettségire épülő első vagy második szakképesítés esetén (25 éves korig) komplex, gyakorlatközpontú, államilag finanszírozott Színész II., Színész I., Színház- és rendezvénytechnikus (Színpadi hangtechnikus/Színpadi világítástechnikus) képesítést nyújt.

 A Színitanház a budapesti Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia, Szakgimnázium, Gimnázium, Technikum és Alapfokú Művészeti Iskola békéscsabai tagintézményeként működik (Artista- és Előadó- művészeti Akadémia SZÍNITANHÁZ Tagintézménye).

Az iskola - az országban egyedülálló módon- biztosítja a gyakorlati oktatás lehetőségét a Békéscsabai Jókai Színház, a Szarvasi Vízi Színház valamint a Fővárosi Nagycirkusz színfalai között. Tanulóink nagyszínpadi produkcióknál, cirkuszi rendezvényeken rendezők, színészek, tervezők mellé vannak beosztva, mellettük tanulhatják, gyakorolhatják a szakma minden fortélyát.

A második és további iskolarendszerű szakképzés - jogszabály alapján - csak felnőttoktatás keretében lehetséges.

A tanítás színtereiről:

A Színitanház diákjai Békéscsaba szívében, a Békéscsabai Jókai Színház Ibsen Házában (5600 Békéscsaba, Andrássy út 1-3.) tanulnak. Valamennyi - kiváló és koraszerű technikai eszközökkel felszerelt - színházi tér ugyanakkor a gyakorlati képzés színtere is. A 600 millió forintos beruházással 2010-ben falújított, kibővített IBSEN Ház helyet ad azoknak a szaktantermeknek, stúdióknak, próbatermeknek és a Sík Ferenc (Ibsen) stúdiószínháznak, melyek a színházi szakmák képzését európai szinten biztosítják.  

A Békéscsabai Jókai Színház erős kapcsolatot ápol több határon túli magyar, valamint külföldi színházzal is. A színház csapata évente többször is részt vesz különböző magyarországi és külföldi fesztiválokon, amelyekhez az arra érdemes színitanházi hallgatók közül is csatlakozhatnak, egyes fesztiválokon önálló produkciókkal is indulhatnak a hallgatók.

A Színitanház tanulói egyedülálló módon a cirkuszi játékterében is tapasztalatot szerezhetnek a színpadon innen és túl egyaránt.

Kiváló lehetőséget biztosít ”színházközeli” nyári diákmunkára a Szarvasi Vízi Színház is, amely a Békéscsabai Jókai Színház szakmai felügyeletével működik.