Beküldte Szabó Zoltán - 2015. május 06.
Az V. jubileumi SZINT találkozót 2015 április 23-27 között rendezte meg a Szinitanház és a Békéscsabai Jókai Színház. Idén is két egyetemi osztály érkezett Ukrajnából.: a  kijwvi Karpenko-Kary Színművészeti Egyetem  illetve a Zaporozsjei Színművészeti Egyetem másodéves hallgatói.Az  Újvidéki Művészeti Egyetemről hagyományosan László Sándor magyar és Ljubomir Majera szerb másodévesei tisztelték meg a Szinitanházat,, Magyarországról pedig a Gór Nagy Mária Szinitanoda és a Kaposvári Egyetem elsőévesei,/  Eperjes Károly tanítványai / látogattak el hozzánk, akik Kossuth-díjas művészünk vezetésével bemutató órát tartottak görög drámák páros jeleneiből. A kijeviek a Minden egér szereti a sajtot című vizsgájukat adták elő, saját szerzeményű dalaikkal kísérve, míg a zaporozsjeiek a gyerekek és a felnőttek konfliktusairól mutattak be egy keserű előadást, amelyet maguk írtak. Az újvidéki szerb hallgatók  klasszikus festmények jeleneteit elevenítették meg fájdalmas iróniával, míg a magyar osztály egy groteszk mesét adott  elő a mai életérzések, szituációk tükrében. A budapesti GNM Színitanoda IM 56 címmel egy személyes hangvételű, eredeti szövegekből összeállított különleges mozgásokkal megkomponált vizsga előadást mutatott be. A fesztivál zárásaként  a Színitanház A világ körül - musical mánia címmel mutatta be hagyományos musical összeállítását, amelyben miden hallgató részt vett.
A délelőtti workshopok nagy érdeklődés mellett zajlottak. Az Ibsen udvaron - hála a jó időnek - Végh Erika az Artistaképző tanára akrobatika foglalkozást tartott, a Sík teremben Gelencsér Tünde a " bohócság" titkaiba avatta be a diákokat, míg az Ibsen színpadon Kovács Gábor Dénes a GNM Szinitanoda igazgatója a távol-keleti mozgás kereteibe illesztette a színész mesterség alap elemeit.
Nagy sikert aratott a szombat esti színész jam session, ahol mindenki megmutathatta, milyen különleges dolgokat tud, megmutathatta magát" iskolán kívül".