Beküldte Bencsik Balázs - 2015. szeptember 28.

2015. augusztus 31-én, hétfőn délután 3 órakor hivatalosan is elindult a tanév a Színitanházban.

Iskolánk vezetője, Seregi Zoltán – aki ebben az évadban a Békéscsabai Jókai Színház megbízott igazgatója is egyben – köszöntötte a megjelenteket, a színház művészeit, dolgozóit, tanárokat, régi és új diákokat – utóbbiak közel harmincan kezdik meg nálunk tanulmányaikat. Ismét egy kihívásokkal és munkával teli év áll előttünk, a Színitanház idén is öt alapszakon kezdi meg működését. Diákjaink a Napsugár Bábszínház és a Békéscsabai Jókai Színház falai között töltik majd szakmai gyakorlatukat – kezdésként William Shakespeare: Tévedések vígjátéka került bemutatásra (rendező: Csiszár Imre; premier: 2015. szeptember 11.), majd Rejtő Jenő regényének színpadi változatában, a Vesztegzár a Grand Hotelben című zenés burleszkben (rendező: Szente Vajk; premier: 2015. október 2.) vesznek részt hallgatóink – a színpadon és a háttérmunkákban egyaránt.

Seregi Zoltán évnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a szakok közötti együttműködés, az iskolánkban tanító kiváló művésztanárok, valamint a színházzal és a bábszínházzal közös munka az országban egyedülálló lehetőséget biztosít hallgatóinknak a színházi szakmák magas színvonalú elsajátítására.

A tanévnyitó ünnepség idén is az Ibsen Ház udvarán került megrendezésre, melynek kezdő- és záróakkordjaként a Himnuszt és a Szózatot iskolánk tanárának, Galambos Hajnalka énekművésznek az előadásában hallhattuk, Rázga Áron zongorakíséretével. Ezután hagyományainkhoz híven a tanévnyitót iskolánk diákjai színesítették produkciójukkal. Először Harcsa Boglárka lépett színpadra, a Fame című musicalből énekelte Mabel imáját. Bogi többszörösen is végzett hallgatónk, hiszen a színész szak elvégzése után tavaly átvehette OKJ-s bizonyítványát színházi táncos szakon is, s idén pár kisebb szerepben már a Jókai Színház színpadán találkozhat vele a közönség. Ezt követően Komlósi Katalin, másodéves színész szakos diákunktól hallhattuk Túrmezei Erzsébet: Prológus itt és most című versét. Végül Csonka Dóra, szintén másodéves színész szakos hallgatónk énekelte Presser Gábor és Sztevanovity Dusán  szerzeményét, mely mindenkinek erőt és útravalót adott a 2015/2016-os tanévhez és évadhoz:

„Akkor is játssz még!
Ha senki nem felel, játssz még!
Ha senki se kéri, játssz még!
Ha senki sem érti, játssz még!
Ha senki sem érti, hogy minek is játszol még…”