Beküldte komlosikata - 2016. február 05.

December 12-én, volt Molière: A fösvény című darabjának bemutató előadása a Békéscsabai Jókai Színház művészeinek, és a Színitanház hallgatóinak előadásában. Az első állomás a Nagyszénási Czabán Samu Általános Iskola volt.

A színház házhoz megy elnevezésű misszió célja, hogy az ifjúsággal is megszerettessük ezt a művészeti ágat és trendi legyen színházba járni. A vígjáték komplett előadásként, díszlettel, jelmezben, világítással az iskolákban varázsolja el a fiatal közönséget.

A színészhallgatók már korán reggel kiérkeztek a helyszínre, hogy az iskola aulájában felállítsák a mobil díszletet és a Molière kiállítás anyagát, mely a commedia dell’arte és a farce (középkori tréfás színpadi játék, bohózat) jellemző karaktereit, a molière-i színház alapelemeit mutatja be. Csodálatos barokkos jelmezeket és kellékeket láthattak a bravúrosan játszó színészeken az iskola diákjai és tanárai. Szem nem maradt szárazon a nevetéstől a rendkívül mulatságos előadás közben és után.

A fösvényt, (Harpagon) a Jászai-díjas Bartus Gyula alakítja, a fiát Vadász Gábor (Cléante), a lányát Komlósi Katalin (Eliz), Fecske szerepében Szabó Lajos látható, aki a legviccesebb figurák egyike, csakúgy mint Jakabként Csomós Lajos. Nagy Róbert (Valér, a „számtartó úr”), Kovács Edit (Fruzsina, a házasságszerző) és Mészáros Mihály (Anzelm, az elveszett rokon) is kiváló alakítást nyújtott. A teátrum művészei mellett a Színitanház növendékei játsszák a kisebb szerepeket, illetve segítik minden mozzanatát az előadásnak.

Merő Béla rendező az előadással kapcsolatban elmondta: „az a cél, hogy a nézőtérről ma nagyon hiányzó fiatal korosztályt meg tudjuk szólítani, be tudjuk vonzani a színházba. Ehhez igazi színházi élményt kell teremtenünk az iskolák tornatermeiben, auláiban”.

Nagyszénáson ez tökéletesen sikerült; a visszajelzés azt mutatta, a fiatalok szomjazzák a színházat, élvezik a figurák szerencsétlenségéből adódó humort, a fergetegesen alakító művészek játékát.

Az új kezdeményezést az évad elején hirdette meg színházunk, már tizenkét iskola jelentkezett Békés megyéből a programra. A következő évadban a tervek szerint a Jókai Színház falai közt is megnézhetik A fösvényt azok, akik kíváncsiak erre a fergeteges vígjátékra.

Komlósi Katalin