Beküldte komlosikata - 2016. augusztus 29.

 

Mint már beszámoltunk róla, Kovács Ágnes színészhallgató szeptembertől Kaposváron kezdi meg egyetemi tanulmányait. Most újabb örömhírrel szolgálhatunk, miszerint Cserna Lili, II. éves színészhallgató, aki szintén Seregi Zoltán igazgatóúr osztályából került ki, felvételt nyert a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem színész szakára.

Lulu a Fösvény című előadásban Marianna szerepét alakította, illetve láthatta még a közönség a Lila ákác című produkció Arany Hédijeként is. Színészszülők gyermekeként nagy álma volt, hogy ő is egyszer majd a Színművészeti egyetemre járhasson és bizonyíthasson magának , hogy nem a szülei árnyékában él . Sokáig nem merte teljesen megmutatni magát a színi tanodákban gyerekkorában, mert félt , hogy nem lesz méltó szülei nevéhez. Aztán teltek az évek s amint elkezdte jól érezni magát saját bőrében itt Békéscsabán, amint elengedte a görcsös vágyódást, azonnal fel is vették. Élményeiről kérdeztük a boldogságtól ragyogó lányt.

- Hogyan zajlott a felvételi? Kik felvételiztettek?

- A Felvételit megelőző héten volt egy 5 napos előkészítő. Ez teljesen ingyenes és kötelezettségmentes volt. Részt vehettek rajta olyanok is, akiknek még van egy évük a gimnáziumban. Tompa Klára és Sorbán Csaba leendő osztályvezető tanárokkal mesterség, más tanárokkal latin tánc valamint kortárs balett, illetve énekóráink voltak. Nagyon élveztük az első pillanattól kezdve, ahogy átléptük az egyetem küszöbét.

- Milyen feladatokat kaptatok?

- Az első mesterség órán megkaptunk 2 banális szövegű párbeszédet, aminek alapjára jeleneteket kellett csinálnunk. Péntekig volt rá idő, közben természetesen folyamatosan bemutattuk, mondtak hozzá dolgokat vagy kivettek belőle vagy az egész jelenetet dobták a kukába. Szombatra kialakult egy bemutatásra váró jelenetlista. Akkor beültek tanárok, színművészek, rendezők s megnézték mit alkottunk odáig. Vasárnap volt egy kis pihenés a nagy nap előtt.

- Ezután jöttek a fordulók, ahol már csak a legjobbak maradhattak bent ugye?

- Igen. Hétfőn megkezdődött az első forduló. Egyenként mindenkitől kértek egy vagy két verset. Ezután folytatódott a megmérettetés az egyetem stúdió színházában. Itt egy nagy közös koreográfiát és dalt tanítottak be nekünk 10 perc alatt, aztán ötösével megnézték. Volt még dallam visszaéneklés, ritmus visszatapsolás, majd jött az egyéni ének és a saját koreográfia bemutatása.

- A második forduló szerdán volt az egyetem nagyszínpadán. Ekkor már emberenként 30-40 perceket voltunk bent. Mindenkitől kértek egy verset, fabulát, balladát, monológot és prózát. Aztán húztunk egy számot. A számok mellett volt 2 A4-es papír sorszámokkal és ahhoz kapcsolódó mondatokkal vagy szavakkal. Én ezt a mondatot kaptam: ”NINCSEN RAJTAM BUGYI”. Volt 1 percem kitalálni, hogy milyen improvizációs gyakorlatot mutatok be a húzott mondat címén. Bevittem egy bőröndnyi érdekességet, majd végül semmit nem használtam fel, mert az üres tér szimpatikusabb volt.

- Vicces lehetett. Végül hány embert vettek fel?

- Végeredményben 10 fős lett az osztály. 5 fiú és 5 lány. Nagyon jó kis csapat.

- Hogy élted meg, hogy felvettek?

- Hazafelé, (a tíz órás úton) néha bevillant a tény, hogy felvettek, de valahogy nehezen hittem el, hogy ennyi év után végre sikerült.

- Hogy érezted magad Békéscsabán, mit viszel tőlünk magaddal?

- Nagyon hálás vagyok Seregi Zoltán igazgató úrnak és a Békéscsabai Jókai Színház társulatának, hogy befogadtak. Amit sosem fogok elfelejteni, az a sok csodálatos ember, akiket megismertem itt, és remélem, egyszer még visszasodor az élet hozzátok és már diplomás színművésznőként létezhetek köztetek a színpadon. Meglátjuk, hogy alakul a jövő. Jelenleg nem gondolkodom ennyire előre, csak élvezni és átélni szeretném a jelent, és nagy energia bedobással, szeretettel és sok-sok kíváncsisággal várom, hogy elkezdődjön az első tanév. Boldog vagyok, hogy megismerhettem ezt a közeget is.

- Gratulálunk és várunk vissza szeretettel!

Komlóssy Kata